Kankikuolain ”spade bit”

Päätarkoitus kankikuolainten käytölle on että hevosen suussa on väline jolla voidaan kommunikoida ja saada hevonen työskentelemään kuolaimen kanssa samalla tavalla kuin sen kanssa pystyi työskentelemään aikaisemmassa koulutusvaiheessa hackamoren kanssa.

Syynä miksi valmis hevonen tulisi kantaa kankikuolainta on että hackamorella ratsastamme pitkään aiheuttaa sen että hevonen turtuu ja muuttuu vaiheittain raskaaksi niiden vaikutukseen.

Tästä seuraa tilanne missä hevosta ei pysty työstämään niin kuin sille olisi hyväksi.

Kun hevonen on ratsastettu riittävän valmiiksi hackamorella, sille voidaan asentaa kankikuolain suuhun ja niitä tulisi siitä lähtien käyttää hevosen loppuelämän ajan.

Tämä kuitenkin vaatii erityistä huolellisuutta ratsastajalta. Aivan samalla tavalla kuin hackamorella ratsastaessa hevosen tulee olla höyhenen kevyt myös kangille.

Muistutukseksi että kankikuolaimia ei saisi alkaa käyttämään ennen kuin hevosen koulutus on hackamorella riittävän pitkällä.

Kankikuolain tässä tekstissä ei ole sama kankikuolain johonka useimmiten ratsastuspiireissä törmäämme, vaan on kyse kuolaimesta jota kutsutaan nimellä "spade bit". Samoin hackamore on espanjalainen versio jota kutsutaan nimeltä "bosal".

Tekstin oikealla puolella löytyy kuva kankikuolaimesta "spade bit".

kankikuolaimet "spade bit"